Saturday, August 28, 2010

Kiamat Begitu Hampir

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamu'alaikum.

Marilah sama-sama kita memuji dan memuja Allah SWT atas segala limpahan kurniaNya yang begitu banyak memberikan kita kenikmatan sehingga tidak mampu kita menghitungnya.

Selawat dan salam buat Junjungan Mulia, Rasul tercinta, Muhammad SAW serta keluarga, para sahabat dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda.

Hari ini ingin berkongsi hasil mendengar ceramah "Kiamat Begitu Hampir".


Kiamat begitu hampir! selepas kewafatan Nabi Muhammad saw, tidak ada lagi rasul, inilah salah satu tanda dekatnya hari Kiamat.

Mengetahui kiamat ini bukanlah dengan tarikh kedatangannya, tetapi dengan tanda-tandanya.

Sabda Nabi SAW yang boleh kita rumuskan: "Kiamat itu ada tanda-tandanya; iaitu tanda-tanda kecil dan tanda-tanda besar"

Tanda-tanda kecil itu begitu banyak antaranya:

1) perbuatan zina akan berleluasa, riwayat Bukhari dan Muslim, dan sekarang memang menjadi kenyataan. Sekarang bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga yang dijual sebagai pelacur.

2) Terangkatnya ilmu dan berleluasa kejahilan. (Imam Bukhari dan Muslim). Ini juga merupakan gejala yang sedang menimpa kita. Dalam aspek sayahadahpun ramai di kalangan pelajar PMR 1995, (PAFA - Di Malaysia) gagal begitu juga dalam menyebut rukun Islam dan Iman.

3) Minuman arak berleluasa.(Imam Bukhari dan Muslim). Ini juga berleluasa sekarang, malah ada ahli-ahli sains membuat kajian bahawa ada yang mengatakan bahawa minum satu ada dua gelas arak jenis wine bagus untuk jantung, lalu ramai yang percaya kebaikan arak, dan dari kalangan orang-orang Islam yang jahil juga turut minum arak.

4) Kiamat tidak akan terjadi sehingga binatang buas bercakap kepada manusia, hujung tali cemeti dan sarung kaki bercakap kepadanya serta paha seseorang memberitahu kepadanya perbuatan yang dilakukan keluarganya di belakangnya (imam Tirmizi). Maksudnya ialah bila kita menghampiri kiamat, teknologi begitu canggih. Tentang binatang buas kita cuba nak memahami mengikut apa yang dinyatakan dalam hadis, ada yang mengatakan ia mungkin robot, hujung cemeti ini ialah teknologi seperti telefon, dihujungnya ada antena untuk memberi maklumat kepada kita seolah-olah hujung cemeti bercakap kepada kita. Tentang tali kasut, ada sebuah iklan yang berbunyi : Jangan sangka tali kasut anda tidak menyampaikan maklumat kepada pasangan anda. Rupanya tali kasut itu seperti tali wayar yang dihujungnya ada kamera yang menangkap imej gambar dan akhirnya disalurkan kepada orang-orang tertentu melalui sistem wireless. Jadi apa yang disabdakan Nabi kita tentang perkara-perkara ini sedang berlaku sekarang ini. Ini memang sesuai pada zaman sekarang bila suami atau isteri tidak mempunyai kepercayaan terhadap pasangan masing-masing dan petanda rapuhnya hubungan kekeluargaan.

Yang paling penting bila menceritakan hadis-hadis ini kita nak menyatakan bahawa apa yang nabi nyatakan terdahulu telahpun dan sedang berlaku.

Jadi apa yang perlu kita buat sekarang ialah bersiap sedia untuk mendekati kiamat. Mungkin ada antara kita yang meninggal terlebih dahulu sebelum kiamat. Jadi bersedialah untuk meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya. Jika kita tidak dihancurkan oleh kiamat, pasti kita dihancurkan oleh sebuah kematian. Jadi walau apapun kita tetap akan pergi untuk menemui Allah. Keimanan kepada hari kiamat ini amat penting. Nabi kaitkan tanda-tanda kiamat untuk menampakkan bahawa ini bukanlah cerita kosong.

Kiamat pasti datang. Bila kita kaitkan dengan tanda-tanda kita akan berkata masyaAllah apa yang dikatakan oleh nabi adalah kalimah yang hak. Tapi kemuncaknya kita nak kaitkan dengan hadis riwayat Imam Muslim: "Bersegeralah kamu beramal soleh sebab akan datang menimpamu bala-bala yang menimpamu bertubi-tubi seperti kepingan-kepingan yang menimpa di waktu malam", dan inilah yang kita sedang lihat sekarang. Nabi telah memberitahu kita bahawa bala, azab dan musibah akan menimpa kita bertubi-tubi seperti waktu malam, gelap, gelap dan gelap, satu bala atau tragedi datang, kita belum dapat selesaikan datang lagi satu bala, kita telah dapat melihatnya di negara-negara Islam seperti 'Iraq dan Afghanistan, Palestin tak habis-habis ditimpa musibah. Ini Nabi dah beritahu dahulu. Kemudian daripada situ timbul krisis makanan, harga minyak naik, orang fakir miskin meningkat di seluruh dunia. Maka bersegeralah mengerjakan amal soleh. Masalah ini tidak selesai dan ini mengaitkan kepada kita bahawa kiamat begitu hampir.

Jadi apa yang harus kita buat?

Yang paling pokok taatilah Allah SWT. Dialah pemberi rezeki, Dialah yang menyuburkan bumi ini, Allah akan bantu kita bila kita beramal soleh.

Dalam keadaan sekarang kita dapati orang ramai begitu berlumba-lumba mencari harta dan tidak mengingati Hari Kiamat. Apakah pendapat anda?

Berlumba-luba mencari harta kekayaan bukanlah satu yang keji, sebab para sahabat ramai yang kaya raya. Kita menemui beberapa hadis sahih yang menceritakan kekayaan para sahabat contoh Abd Rahman bin 'Auf ra, Sa'ad bin Abi Waqas ra. Pada saat Sa'ad bin Abi Waqas sakit teruk, nabi menziarahinya, beliau bertanya kepada nabi tentang hartanya yang banyak, adakah dia boleh mendermakan keseluruhan hartanya untuk kebajikan jika dia meninggal dunia, nabi berkata tidak boleh, kata Sa'ad, ya rasulullah jika saya dermakan 2 per 3 untuk kebajikan? nabi kata tidak boleh, jika 1 per 3, nabi jawab 1 per 3 boleh. Maka daripada sini lahirlah sebuah hukum iaitu apabila seseorang hendak menderma hartanya ketika saat-saat hampir hendak meninggal dunia dia boleh menderma 1 per 3 daripada hartanya. Saad yang kaya raya hendak menderma, nabi kata boleh 1 per 3, kerana nabi berkata bahawa Saad meninggalkan anak pinaknya dalam keadaan kaya raya lebih baik daripada beliau meninggalkan anak-anaknya dalam kedaan papa kedana yang terpaksa meminta-minta.

Hadis sahih ini menampakkan kepada kita bahawa jika umat Islam kaya raya itu adalah bagus, tetapi jangan sampai kita tenggelam dalam kesibukan mencarinya hingga lupa untuk dekat kepada Allah SWT.

Hadis yang berkaitan dengan "Bersegeralah beramal soleh" tadi ada satu lagi sambungannya iaitu berpagi-pagi seseorang yang beriman, berpetang-petang kafir ia, kemudian berpetang-petang seseorang yang beriman yang lainnya, berpagi-pagi kafir ia. Ini adalah berkaitan dengan isu murtad. Inilah bala yang dahsyat menimpa umat dan nabi berkata semuanya ini berlaku disebabkan satu perkara iaitu mereka menjual agama atau mengenepikan agama demi kesenangan dunia. Ini yang kita nak kena jaga, jangan demi kesenangan dunia, agama kita ketepikan. Inilah yang akan mendatangkan musibah, jadi ambillah dunia secara yang berpandukan kepada syari'at seperti yang dilakukan oleh para sahabat.

Kita nak jadi jutawan, silakan tetapi perlu bersyari'at, kemudian gunakannya juga ikut syari'at, contoh di saat melihat ramai orang susah kita hulurkan bantuan, keluarkan zakat, jangan jadi seperti Qarun yang kaya raya yang terkutuk perangainya, mengaku harta itu dia punya tanpa menisbahkan kepada Allah SWT, dia berbangga kerana menyangka semua kekayaan itu hasil usaha dia semata-mata, dia tak hendak memberi kepada yang meminta lebih-lebih lagi berzakat lalu Allah menenggelamkan dia dan hartanya sekelip mata.

Kalau nak jadi kaya contohilah para sahabat dan Nabi sulaiman as. Jangan jadi seperti Qarun.

Dalam kisah orang British yang mewasiatkan keseluruhan hartannya kepada anjing, Allah dah kisahkan dalam surah Al-Kahfi betapa manusia itu hidupnya akan memerlukan anjing cuma dalam cerita ashabul kahfi anjing yang Allah sebutkan itu membantu dalam berdakwah. Nilai sudah berubaha pada akhir zaman ini, Dajjal jika dia bawa api maknanya sejuk , inilah petanda akhir zaman.

Apa yang berlaku pada akhir zaman ini ialah tantang halal haramnya makanan yang kita ambil. Ini berkaitan dengan kejahilan berleluasa dalam hadis yang telah dinyatakan di atas.

Peranan kita pada hari ini ialah kita kena gerakkan dakwah. Yakni kita yang Allah izinkan ada sedikit ilmu, sedikit kefahaman, sedikit keinsafan dan kesedaran kena amar ma'aruf dan nahi munkar (ajak buat yang baik dan tinggalkan yang munkar).

Semua kena buat yang ini berdasarkan sebuah hadis yang nabi kata : "Sesiapa sahaja yang melihat perkara mungkar kena cegah ikut kemampuannya, jika mampu dengan tangan (kuasa) silakan, jika tak mampu dengan tangan dengan lisan (lidah), jika tak mampu juga cegahlah dengan hati, dengan hati itulah serendah-rendah iman. Jika kita tak suka sesauatu kemungkaran hati kita tak suka alhamdulillah, tapi takkan dengan hati sahaja, kena berusaha, sebab itu bila kita bercakap tentang tanda-tanda kiamat dan kita telah melihatnya janganlah sekadar benci dalam hati, kita kena berusaha dan kena yakin bahawa Allah SWT yang akan memberi hidayah. Kita kena buat semua ini terutamanya kepada keluarga kita terlebih dahulu.

Anak-anak kitapun, belum tentu terjamin kelakuan mereka, kita bimbang sebab kita tahu bahawa mereka terdedah dengan banyak perkara. Mungkin di hadapan kita perangainya baik tetapi di belakang kita, kita tak tahu. Harapan kita agar dapat kita dapat terangkan tentang syari'at Islam kepada anak-anak kita . Kita jangan berpuashati sekadar anak-anak mendapat pengetahuan agama di sekolah.

Kita kena menyalahkan diri kita apabila berhadapan dengan keadaan yang begitu bercelaru sekarang ini.

2 comments:

zulkbo said...

Salam bertandang lagi..
moga sihat selalu orang
di sini..jangan lupa
zakat fitrah tahun ini?

Werdah said...

Salam Zulkbo.

Terima kasih. Orang di sini sihat alhamdulillah.. insyaAllah tak lupa..:)